Home » Milieu » Biologische Duitse boeren kunnen vraag niet aan

 
 

Biologische Duitse boeren kunnen vraag niet aan

 

aardbeien-veldZoals wij eerder al schreven wordt de landbouw steeds milieuvriendelijker en duurzamer, maar dit heeft in Duitsland voor een bijna averechts effect gezorgd. Duitse consumenten willen zo graag biologische producten, dat de biologische boeren in het land de vraag niet meer aankunnen.

Enorme vraag naar biomassa

Er is daarbij een grote interesse van bedrijven en particulieren in biomassa voor de productie van duurzame energie. Door de verbranding of vergassing van deze plantaardige (of dierlijke) materialen zoals hout, groente- fruit en tuinafval en mest, ontstaat groene elektriciteit, gas en warmte. O.a. het Duitse energieconcern E.ON is in Nederland een grote inkoper van biomassa, die met haar elektriciteitscentrale op de Maasvlakte zowel de zakelijke- als particuliere markt van energie voorziet door het verwerken van restmaterialen uit de omliggende industrie.

“Zo zit er vlak bij de centrale een fabriek die oude transportpallets vernietigt. Deze versnipperde pallets verstoken wij weer als biomassa. Maar ook afgekeurde partijen veevoer uit de haven van Rotterdam gaan bij ons de oven in, net zoals vervuilde citruspulp. Verder verbranden we ook bleekaarde, afkomstig uit bijvoorbeeld de vettenindustrie. De bleekaarde wordt gebruikt om de vetten te zuiveren, het absorbeert vervuilingen en is daarna een prima product om te verbranden.” – Jan Groeneveld, E.ON (2012)

“Door de grote vraag naar biomassa zijn de pacht- en koopprijzen voor de akkers gestegen”, zegt Stefan Zwoll, voorman van BÖLW (bond van ecologische levensmiddelen). Bovendien werkt de politiek de biologische boer tegen door het beleid met betrekking tot biologische producten steeds te veranderen. Door deze hoge productiekosten en onzekerheid is het voor boeren niet aantrekkelijk over te gaan op biologische landbouw, wat er in resulteert dat de vraag van de consument naar biologische goederen niet bevredigd kan worden.

biomassa

Kansen voor Nederlandse boeren

Duitsland is na de VS de grootste afzetmarkt voor biologische producten, zo stelt FiBL (Zwitserse onderzoeksinstituut voor biologische landbouw). De omzet en groei van biologische winkels stijgt nog altijd, en dus moet er geïmporteerd worden. Hoewel de logische vraag is hoe biologisch geïmporteerde producten nog zijn (met het oog op de transport), biedt dit zeker kansen voor Nederlandse biologische boeren: Nederland telt inmiddels ruim 1650 biologische landbouwbedrijven, met een exportwaarde van zo’n €900 miljoen. Ongeveer de helft daarvan gaat naar Duitsland.

Tags: , , ,

Reacties zijn gesloten

Sorry, maar je kunt geen reacties achter laten voor dit bericht.

Recente Artikelen »

Legalisatie hennepteelt voor betere economie?

Legalisatie hennepteelt voor betere economie?

We zitten nog altijd in een wereldwijde crisis en in die tijdens zijn het vooral de creatieve ondernemers die komen bovendrijven. Zo ook in Amerika, waar onlangs...

 
Over zeven jaar alleen nog duurzaam vlees in de schappen

Over zeven jaar alleen nog duurzaam vlees in de schappen

Als het aan staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, landbouw en dierenwelzijn) ligt, verkopen Nederlandse supermarkten vanaf 2020 alleen nog duurzaam vlees. Volgens...

 
Bill Gates onder de indruk van Belgisch landbouwproject

Bill Gates onder de indruk van Belgisch landbouwproject

In België werkt bio-ingenieur Bram Govaerts (32) aan een onderzoeksproject dat probeert de tarwe- en maïsproductie in Mexico met 85 procent te verhogen. Bill Gates...